Guidete turer i Sandefjord og omegn – bestillingsturer hele året

Her er listen over våre forslag til turer i Sandefjord som kan bestilles hele året.

*Må forhåndsbestilles etter ønske/avtale.

Ønsker dere en vikinguide som kan ta dere med på bussturer langs «Vikingveien i Vestfold», se egen side med VIKINGTURER

I tillegg til gåturer og bussturer i og rundt Sandefjord by, kan vi blant annet tilby guidede turer i Færder Nasjonalpark og på «Verdens ende». Disse turene ser dere på: «Guidete turer i Tønsberg og omegn – bestillingsturer hele året»

Tur 1    HVALFANGSTMUSEET

Gåtur    Varighet 1½ – 2 timer. Pris: 1800,-  Tillegg for inngangsbilletter på museet

Europas eneste spesialmuseum på området hval og hvalfangsthistorie

Hvalfangstmuseet i SAndefjord gjør den viktigste historiske epoken til byen levende. Dyr og fugleliv i arktiske og antarktiske strøk har fått plass i det opprinnelige museumsbygget fra 1917, der en stor blåhvalmodell er hovedattraksjonen.

Hovedutstillingen forteller om hvalfangstens historie gjennom tidene og i forskjellige kulturer. Både inuittenes tradisjonsfangst, amerikanernes jakt på spermasetthval i Atlanterhavet og moderne norsk storhvalfangst i fjerne strøk er viet plass. Historien forteller om innsats og risikovilje fra enkeltpersoner og bedrifter, under usedvanlige betingelser og klimatiske forhold.

Tur 2    HVALBÅTEN «SOUTHERN ACTOR»  – MED «HVALVANDRING»

Gåtur.   Varighet: 1½ – 2 timer.    Pris: 1800,-   Tillegg for inngangsbilletter på «Southern Actor»

Southern actor
Southern actor

Sandefjords historie er uløselig knyttet til hvalfangsten, som var på sitt høyeste i 1954. Da hadde hele 2 800 mann hyre på hvalfangst

Den historiske dampbåten «Southern Actor» er den eneste gjenværende, fullt operative hvalbåt fra den moderne hvalfangstens gullalder. Med sin tresylindrede dampmaskin er båten stillegående og kan knapt høres på dekk.

Skuta ble bygget i Middlesbrough i England i 1950 for rederiet Chr. Salvesen og deltok i hvalfangsten i Sørishavet fram til den gikk i opplag i 1962. Etter en lang historie som fangstfartøy, havnet Southern Actor på et huggeri i Nord-Spania hvor en norsk, tidligere hvalfanger oppdaget den ved en ren tilfeldighet i 1989.

Takket være tilskudd og gaver fra offentlige og private bidragsytere, samt 70.000 dugnadstimer utført av tidligere hvalfangere, kan vi tilby en levende “historietime” med en unik båt.

Fra ca. 1.mai til 1.oktober vil det være mulig å komme om bord i hvalbåten (dette må forhåndsbestilles)*

Hvalvandring
Foruten hvalbåten, kan man overalt i Sandefjord sentrum se minner fra denne perioden: Hvalkjefter som er reist som ærverdige portaler utenfor hotell og villaer, «Hvalfangstmonumentet» av Knut Steen som langsomt roterer rundt sin egen akse, hvalkanonen utenfor hvalfangstrestauranten «Kokeriet» samt det flytende Bryggekapellet som minner om de norske hvalfangerne som ble gravlagt på Syd Georgia.

Turen går også til Bjerggata, en del av Sandefjords gamle bydel der de fleste gamle husene er intakt. Bjerggaten og Grønli er blant de eldste bevarte boligstrøkene i Sandefjord. De er fra begynnelsen av 1800-tallet. Her bodde tradisjonelt håndverkere og sjøfolk.

Tur 3    I ANDERS JAHRES FOTSPOR PÅ MIDTÅSEN – MED KNUT STEENS SKULPTURPAVILJONG

Busstur/Gåtur.   Varighet: 1½ – 2 timer.   Pris: 1800,-  Transport kommer i tillegg

Midtåsen, midt i sandefjord
Midtåsen – Anders Jahres hjem.

La dere beruse av historien og omgivelsene i Anders Jahres bolig på Midtåsen

Villaen på den 60 mål store eiendommen Midtåsen ble bygget i 1933 og ble tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg. Interiøret er fortsatt slik det var da Jahre bodde der med unike møbler, vakre malerier og fasinerende historie i veggene. Midtåsen var ekteparet Anders og Bess Jahres hjem frem til den kjente skipsrederen døde i 1982. Enken Bess Jahre bodde i huset frem til hun døde sommeren 2006.

Eiendommens vakre park med nydelige skulpturer og forførende dammer samt en fantastisk utsikt over Sandefjordsfjorden, er en opplevelse som tidligere bare var forbeholdt venner og forretningsforbindelser til Jahre og hans familie. På en høyde i parken er det en skulpturpaviljong med arbeider av den anerkjente Knut Steen. 13 marmorskulpturer står inne i den vakre paviljongen og 4 skulpturer i bronse er plassert rundt i landskapet.

En dyktig guide vil ta dere med på en spennende omvisning inne i villaen. Her vil dere få høre både historien om Midtåsen og anekdoter fra Anders Jahres liv. Her ser dere den vakre Arnebergsalen, oppkalt etter arkitekten. Dette er husets staseligste rom, med tunge, mørke møbler i edeltre, store veggtapisserier, veggmalerier og utskjæringer. Bak glassdører står vakkert porselen fra 1780-tallet på utstilling. På bord, i taket og på veggene er det mange flotte detaljer å hvile øynene på.

-Guiding inne i villaen må avtales spesielt. Omvisning tar ca. 45 min. og koster kr 150,-* pr person

-Lunsj på forespørsel. Ta kontakt med post@midtaasen.no

Tur 4    GOKSTADHAUGEN

Busstur/Gåtur.   Varighet: 1½ -2 timer.   Pris: 1800,-

Gokstadskipet - fra utgravningen. Gokstadskipet på Bygdøy
Fra utgravningene av Gokstadskipet og Gokstadskipet på Vikingskipshuset på Bygdøy

På Gokstadhaugen får vi høre om et av de flotteste vikingfunnene i verden

Da Gokstadhaugen ble gravd ut i 1880 fikk vi for første gang kunnskap om hvordan et vikingskip har sett ut.

Haugen ble bygget som grav for en vikinghøvding rundt år 910. Med seg i graven fikk han et 23,5 meter langt og 5,2 meter bredt skip. Det hadde plass til 16 roere på hver side.

Oppe i skipet ble det funnet en mengde godt bevart gjenstander av både tre og andre materialer. Disse har gitt mye ny kunnskap om vikingene og deres verden. Mannen i graven må ha vakt oppsikt i sin samtid. Han var rundt 40 år da han døde; rundt 1,80m høy og uvanlig kraftig bygget.

Å møte ham på slagmarken må ha vært skremmende. Like fullt var det trolig der han døde. Det viser de mange hugg- og stikkskadene på skjelettet.

Både Gokstadskipet og gjenstandene er utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy. På Framnes kan du se kopien Gaia, bygget i 1990 og ivaretatt av Båtlaget Gaia.

Tur 5.   KURBADET

Gåtur.   Varighet: På forespørsel.   Pris: På forespørsel

Kurbadet
Kurbadet i sandefjord

På 1800-tallet ble Sandefjord kjent ute i Europa som en kurbadby

Sandefjord Kurbad ble startet i 1837 av byens første lege, dr. Arnold Thaulow, som senere også startet Modum Bad. Badet ble drevet til og med sesongen 1939. Badet fikk fort et godt rykte, og folk fra hele Nord-Europa kom for å bli kurert for de forskjelligste lidelser.  Bygningen er påbygd og ombygd flere ganger, senest ca. 1900. Etter krigen hadde bygningen forskjellig bruk, bl.a. barnehage, og ble så gjennomrestaurert på 1980-tallet.  Noen av behandlingsrommene er gjenskapt, og guiden vil fortelle nærmere om behandlingsmetoder, og ellers hvorledes det var å «ligge» ved Badet, noe som må sies å ha vært både en fysisk og kulturell opplevelse.

Tur 6    BYVANDRING

Gåtur.   Varighet 1 ½ – 2 timer.   Pris: 1800,-

Sandefjord Photo credit: visitvestfold.com
Sandefjord – byvandring
Photo credit: visitvestfold.com

Rusletur langs bryggene i gamle og nye bydeler

Sandefjord er en spennende by som alltid har noe å by på, uansett årstid. De tre historiske epokene: vikingtiden, kurbadtiden og hvalfangstperioden har alle satt sitt preg på byen med mange storslåtte og spennende minner hvor man kan leve seg inn i historien.

Dessuten er en vandring i byens skulpturlandskap er en opplevelse! Sandefjord har nemlig så mange skulpturerat det til og med er laget egen bok om dem med tittelen: «Verd å se».

På en vandring i byen tar man del i byens gamle og nye historie. Guiden forteller om byen slik den var og slik den er i dag. Mange av byens severdigheter som: «Hvalfangstmonumentet», brygga, «Badeparken», «Kurbadet», Bjerggata og bysentrum.

Bjerggata er en del av Sandefjords gamle bydel med de fleste gamle husene intakt. Idyll med små hvite trehus.

Bjerggaten og Grønli er blant de eldste bevarte boligstrøkene i Sandefjord. De er fra begynnelsen av 1800-tallet, og her bodde tradisjonelt håndverkere og sjøfolk.

Tur 7    SKULPTURVANDRING

Gåtur.   Varighet 1 ½ timer.   Pris: 1800,-

Sandefjord - skulpturvandring
Skulpturvandring i sandefjord

Sandefjords skulpturlandskap er en opplevelse! Det er til og med laget en egen bok om byens skulpturer

Med utgangspunkt i Park Hotell går vi rundt Rådhuset med skulpturer av Knut Steen, Arnold Haukeland, Nils Aas m.fl.

Etterpå går turen opp mot Byparken med tre skulpturer, Torvet med 17. mai skulpturen av Arne Vinje Gunnerud, Badeparken med «4» av Knut Steen, Poseidon av Nina Sundby, og avslutning ved Hvalfangstmonumentet. Mange av skulpturene har artige historier ved seg.

Tur 8    NATURVANDRING I HJERTNESSKOGEN

Gåtur     Varighet: 1½ – 2 timer.   Pris: 1800,-

Turen passer for folk som gjerne går litt, også i ulendt terreng

Skogen tilhørte Hjertnes hovedgård, som ble overtatt av Sandefjord Bad. Badet anla turvei opp til jettegrytene og til «Seiler´n», som er et flott utsiktspunkt.

Det sies at det skal være gamle ristninger på en fjellvegg, kanskje finner vi dem. Hvis det er vår, er det frosk og rumpetroll i Svarttjern, og skogbunnen er dekket av hvitveis.

Tur 9    TUR TIL VEIERLAND

Fergetur/Gåtur.   Varighet: På forespørsel.   Pris: På forespørsel

Bli med til den hyggelige og bilfrie øya i Vestfjorden, der de gode historiene står i kø!

Opplev hyggelige Veierland med Jogeir Stokland som guide. Han er en veldig engasjert lokal guide og er lommekjent på Øya, der slekta hans har bodd i generasjoner.

Først forteller han om løst og fast fra fergestedet Tangen der vår ferja ankommer. Etterpå besøker vi «Villa Veierland», hvor der det er muligheter for fiskesuppe og rykende fersk brød fra øyas nyåpnete bakeri.

Guidingen avsluttes på Velhuset hvor han har en Powerpoint-presentasjon på ca. 1,5 timer. Her forteller han om Veierlands spennende historie som: vikingtid, seilskutetid, hvalfangst og litt om livet på øya.

På veien tilbake til ferjekaia forteller han om kirken og om kunstnerne som bodde på Veierland.

Tur 10    FOLEHAVNA MED GALLERIBESØK

Busstur/Gåtur     Varighet: 3 timer.   Pris: 2300,- Transport kommer i tillegg

Folehavna
Folehavna

Folehavna er en nydelig naturperle ytterst i havgapet på Vesterøya

Folehavna er en nydelig naturperle ytterst på halvøya «Vesterøya». Man spaserer utover, gjennom løvskog og sjøpåvirket eføyskog med et rikt fugle- og dyreliv. Ytterst ute på Folehavna med blankskurte svaberg og krigshistoriske kulturminner har man en flott utsikt utover havgapet og Holtskjæra utenfor.

Folehavna var tidligere ikke tilgjengelig for allmenheten men en del av tyskerenes “Festung Norwegen” hvor de satt opp sitt eget festningsverk i 1941. Spaserturen fra p-plassen og tilbake igjen er ca. 4 km.

Galleri Flood
På veien tilbake kan man besøke Galleri Flood. Et variert og spennende galleri med ca. 25 forskjellige kunstnere. De fleste er profesjonelle og jobber med: bla. keramikk, skulptur, glass, tekstil, bilder og smykker.

Innehaver Maja Flood, har arbeidende keramikkverksted året rundt.

Galleriet har ikke åpent hver dag, men kan holdes spesielt åpent for gruppen.

Her er det også mulighet for kaffe og noe å bite i dersom det avtales på forhånd*